Exempel på utvecklingsarbeten att inspireras av
Här hittar du exempel på utvecklingsarbeten för göra det befintliga uppdraget bättre och för alla.
Exemplen nedan är dels förslag på utvecklingsarbeten från tidigare genomförda utredningar regionalt och nationellt, och dels exempel från redan genomförda utvecklingsarbeten i Gävleborg.
Denna samling av exempel syftar till att ge chefer och verksamheter stöd och inspiration att utveckla sina arbetssätt för att bättre bidra till god och jämlik hälsa i Gävleborg.
För stöd till ert utvecklingsarbete, se även Stödmaterial till utvecklingsarbete.
Exempel på utvecklingsarbeten från Region Gävleborg
Det pågår ständigt många utvecklingsarbeten att inspireras av vid Region Gävleborg. Nedan beskrivs ett urval utvecklingsarbeten som bidrar till prioriteringar från Program för God och jämlik hälsa Region Gävleborg. Programmet slår fast att alla Region Gävleborgs verksamheter har möjlighet och ansvar att bidra till god och jämlik hälsa i Gävleborg utifrån sina respektive uppdrag och ansvarsområden. Exemplen nedan kan alla Region Gävleborgs verksamheter inspireras av.
Anpassad information för att göra bättre och för alla
Alla verksamheter kan anpassa den information de ger ut för att bättre nå ut till alla grupper av patienter/kunder/brukare och säkerställa att alla kan ta till sig det budskap verksamheten vill nå ut med. Ett exempel på sådant utvecklingsarbete är de foldrar om var en söker vård i Gävleborg som finns på engelska, ukrainska, ryska, arabiska, dari, sorani, tigrinja, ahmariska, somali, kurmanji och spanska. Foldrarna använder ett enkelt skriftspråk samt bildspråk. Ta del av foldrarna på denna länk Informationsmaterial och trycksaker. Ta kontakt med Kommunikationsavdelningen om ni vill ha hjälp att göra något motsvarande i er verksamhet.
Anpassade arbetssätt för att göra bättre och för alla
Alla verksamheter kan anpassa sina arbetssätt för att inkludera fler grupper, och nya grupper, av patienter/kunder/brukare. Ett effektivt kompetens- och resursnyttjande uppnås när verksamheter utvecklar sina arbetssätt tillsammans. Förlossningen i Hudiksvall identifierade att antalet kvinnor med psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom hade ökat. Personalen behövde kompetensförstärkning för att möta den växande patientgruppen.
Idag finns ett upparbetat samarbete mellan Förlossningen i Hudiksvall och Psykiatriska mottagningen i Hudiksvall. De har en gemensamt framarbetad rutin för samverkan, regelbundna samverkansmöten samt gemensamma system för att underlätta bokningar och administration.
Patienterna uppskattar att bli vården nu blir anpassad efter deras behov. Medarbetarna har fått en bättre arbetsmiljö och ett forum att för frågor om graviditet vid svår psykisk ohälsa.
Anpassat bemötande för att göra bättre och för alla
Alla verksamheter kan anpassa hur de bemöter sina patienter/kunder/brukare för att fler ska känna sig inkluderade. Ofta vet verksamheterna väl vilka grupper de når, och vilka grupper de inte når lika bra.
Region Gävleborgs ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar identifierade att patientgruppen hbtqi-personer som de möter har särskilda behov och att personalen därför behövde en kompetensförstärkning.
Idag är samtliga ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar hbtqi-certifierade via RFSL och har målsättning om ett förbättrat bemötande med större förståelse för hbtqi-personers speciella och unika behov.
Under 2023 utlyste Hållbarhetsnämnden Utvecklingsmedel för god och jämlik hälsa. Utvecklingsmedlen syftade till att stimulera utvecklingsarbeten så som utvecklade analyser, förbättrade arbetssätt, framtagande av metoder och material för att främja förbättrade livsvillkor, mer likvärdiga möjligheter, mer jämlik hälso- och sjukvård och tandvård, samt god och jämlik hälsa för alla i Gävleborg.
Läs mer om, och inspireras av, de utvecklingsarbeten som genomfördes under 2023
Inom hälso- och sjukvården pågår ett omfattande arbete för att förbättra tillgänglighet, kontinuitet och delaktighet i vården.
Några konkreta exempel på initiativ och projekt inom omställningsarbetet
Exempel på utvecklingsarbeten från andra platser i landet
Kunskapscentrum för jämlik vård vid Västra Götalandsregionen har i omgångar utlyst utvecklingsmedel mer jämlik hälso- och sjukvård och tandvård. Ta del av kunskaper och rapporter från deras utvecklingsarbeten på länken nedan:
Utlysning utvecklingsmedel - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)
Sveriges kommuner och regioner SKR har en webbsida som samlar lärande exempel inom en mängdområden, till exempel hälso- och sjukvård, samhällsplanering och integration. De lärande exemplen ska ge konkret hjälp och bidra till verksamhetsutveckling i kommuner och regioner. Observera att inte alla av dessa handlar om utvecklingsarbeten för göra det befintliga uppdraget bättre och för alla.
Exempel från jämlikhetsutredningens rapport Jämlikt Gävleborg
Jämlikhetsutredningen undersökte hur livsvillkor skiljer sig mellan olika grupper i Gävleborgs län, gav förklaringar till orsaker till skillnaderna och förslag på vad som behöver göras för att minska dem. Förslagen presenterades i rapporten Jämlikt Gävleborg. Flera av förslagen är möjliga utvecklingsarbeten för Region Gävleborgs verksamheter.
- Säkerställ att allmänt riktad information och digitala lösningar så att fler ska kunna ta del av dem, exempelvis genom att göra dem tillgängliga på olika språk, både som text och tal, och i olika kanaler
- Öka kompetensen om normkritik och likabehandling hos personal och ledning
- Förebygg diskriminering, mobbning och kränkande bemötande systematiskt och strukturerat
- Stärk möjligheterna att utveckla språkkunskaper på arbetsplatser
- Öka mottagandet av praktikanter från underrepresenterade grupper
- Stärk samverkan mellan vårdenheter/vårdformer, eller mellan region och myndigheter/kommuner/civilsamhällesorganisationer
- Inkludera ett jämlikhetsperspektiv i planering och skapande av fysiska miljöer
- Analysera verksamhetens uppdrag, utbud, utförande, resultat och effekt ur ett jämlikhetsperspektiv: vilka nås/nås inte av verksamheten? Ger verksamheten olika effekter för olika grupper?
Sammanställning av exempel på åtgärder från rapporten Jämlikt Gävleborg (pdf)
Stärk det förebyggande och hälsofrämjande arbetet så att det i större utsträckning når grupper med större risk och sårbarhet för ohälsa
- Följ upp om verksamheten ger olika resultat för olika grupper
- Stärk patienters inflytande i varje steg i vårdkedjan
- Stärk det utåtriktade arbetet, t.ex. genom:
- (digitala) samtalsgrupper för minskad psykisk ohälsa och sjukdom
- sociala/fysiska aktiviteter för äldre/hbtqi-personer/ofrivilligt ensamma
- förebyggande och främjande arbete riktat till grupper med större risk och sårbarhet för psykisk och fysisk ohälsa
- Påbörja eller förstärk uppsökande arbete för att få fler att delta i screeningprogram
Sammanställning av exempel på åtgärder från rapporten Jämlikt Gävleborg (pdf)
Exempel från Kommissionen för jämlik hälsa
Kommissionen för jämlik hälsa hade i uppdrag att lämna förslag till regeringen på vad som kan göras för att hälsoklyftorna i samhället ska minsk. Kommissionen fokuserade på hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper i samhället samt mellan kvinnor och män. Flera av förslagen riktade sig till landsting/regioner.
- Landsting bör utveckla patient- och personcentrerade arbetssätt och arbeta systematiskt med utvecklingsarbete och lärande om bemötandets betydelse för en jämlik vård och hälsa.
- Landsting bör utveckla samverkansformer med barns bästa i centrum, såsom familjecentraler.
- Landsting bör tillämpa utökat hembesöksprogram riktat till nyblivna föräldrar, där socialtjänsten involveras, så att de omfattar alla nyfödda barn (och inte enbart barn till förstagångsföräldrar).
- Landsting bör särskilt uppmärksamma hälso- och sjukvårdens tillgänglighet i socialt och ekonomiskt utsatta bostadsområden.
- Landsting bör verka för ökad tillgänglighet av mödra- och barnhälsovården utifrån föräldrars och barns olika behov.
- Landsting bör samla och tillämpa erfarenheter av åtgärder för att nå de personer som inte kommer på screeninginsatser och vidta åtgärder för att de ska komma.
- Landsting bör inkludera en systematisk analys av skillnader mellan socioekonomiska grupper i det ordinarie kvalitets- och förbättringsarbetet.
- Landsting bör verka för att ett icke-diskriminerande förhållningssätt används i vård, skola, omsorg och andra relevanta offentliga verksam-heter. Personal som har direktkontakt med medborgare, elever, patienter, brukare osv. bör utbildas och fortbildas i ett sådant förhållningssätt.
Sammanställning av förslag från Kommissionen för jämlik hälsa vad ”Landsting bör” (pdf)