DOIT ger barn en jämlik fritid

DOIT, som står för Delaktighet Organisering Inkludering och Trygghet, är ett koncept som Rädda Barnen tagit fram för att säkra barns rätt till fritid och utveckling. DOIT tar bort de hinder som finns, som till exempel avgifter, avstånd och oro över att inte passa in och fungerar som en brygga mellan skola, vårdnadshavare och föreningslivet.

Lek, vila och fritid är avgörande för en bra uppväxt och en god fysisk och psykisk hälsa. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Den rätten fastslås i Barnkonventionens artikel 31. I artikel 6 fastslås barnens rätt till liv och utveckling. Alla barn i Sverige har dock inte samma förutsättningar. Alltför många kan idag inte delta i de fritidsaktiviteter som finns att tillgå på grund av trösklar som avgifter, fördomar, ovana, avstånd och begränsande normer.

DOIT utgår från skolan som plattform där Rädda Barnens aktivitetsledare organiserar kostnadsfria aktiviteter för barn (10–12 år) i direkt anslutning till skoldagens slut för att sänka trösklarna för deltagande. DOIT fungerar som en brygga mellan skola, vårdnadshavare och föreningslivet där aktiviteter som erbjuds är framtagna tillsammans med barnen utifrån deras önskemål, behov och förutsättningar. Det långsiktiga målet med DOIT är att barnen som deltar upplever en ökad tillgång till meningsfull fritid och ett socialt sammanhang samt får en ökad kunskap om sina rättigheter.

Påverkansarbete och kunskapsspridning är också en viktig komponent i DOIT. Det sker genom att i nära samverkan med kommunen, föreningslivet och lokala aktörer i området synliggöra barnens förutsättningar och de hinder som barnen möter för att kunna delta i fritidsaktiviteter.

I Gävleborgs län driver Rädda Barnen DOIT i Andersberg Gävle, i samarbete med RF-SISU, samt i området Norrtull i Söderhamn. Ett 30-tal barn kommer till aktivitetstillfällena varje vecka och det finns en stor efterfrågan bland barnen att få tillgång till avgiftsfria aktiviteter med trygga vuxna. Kartläggningar om barns tillgång till fritid och vilka barn som inte har tillgång till organiserade fritidsaktiviteter ligger till grund för de platser där DOIT genomförs. DOIT i Gävle möjliggörs genom finansiering från Gävle kommun och Gavlegårdarna. I Söderhamn finansieras DOIT av Länsstyrelsen Gävleborg och Sparbankstiftelsen.