Samverkan för enklare etablering
Det EU-finansierade projektet Samverkan Gävleborg 2022, med syfte att underlätta etablering, har kommit halvvägs och vi har stämt av hur det går med projektledaren Anna-Karin Heneskär.

Det EU-finansierade projektet Samverkan Gävleborg 2022 syftar till att genom samverkan mellan aktörer i länet utveckla arbetssätt och metoder för att göra det lättare för tredjelandsmedborgare* att etablera sig i samhället. Aktörer i projektet är åtta** av länets tio kommuner, RF-SISU Gävleborg och Högskolan i Gävle. Länsstyrelsen Gävleborg är projektägare.
Halvvägs in i projektet har vi stämt av läget med projektledaren Anna-Karin Heneskär.
Hur tycker du det går i projektet?
– Jag känner en stolthet över allt arbete som görs inom projektet. Delprojektledarna i kommunerna gör ett toppenjobb och flertalet nya metoder är framtagna och testas nu för fullt.
Vad har ni stött på för utmaningar hittills?
– Det finns svårigheter att hitta de tredjelandsmedborgare som skulle kunna delta i utbildningsinsatsen Hälsa för alla. I några kommuner fungerar SFI som en bra samverkanspart för att finna rätt på deltagare.
Vad är kvar att göra innan projektet tar slut?
– Några kommuner fortsätter testa metoder för att kunna komma till beslut om vilka som ska användas. Andra har kommit till arbetet att implementera de nya metoderna i ordinarie verksamhet. Vi fortsätter också försöken att rekrytera deltagare till Hälsa för alla för att nå målet kring antal deltagande.
Vid konferensen Regional mötesplats social hållbarhet den 21 maj kommer vi få höra mer från projekt Samverkan Gävleborg 2022 från projektpart Högskolan i Gävle.
Läs mer om projektet på Länsstyrelsens webbsida.
* Medborgare i länder utanför EU/EES kallas för tredjelandsmedborgare
** De åtta deltagande kommunerna är: Bollnäs, Hofors, Söderhamn, Hudiksvall, Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Gävle