Gruppbild med många olika personer

IDIS, UNG och FUN: projektledaren hjälper oss att förstå de tre olika och stora satsningarna

Just nu pågår tre stora projekt i Gävleborgs län som har finansiering från Europeiska Socialfonden ESF. Utmärkande för projekt som Europeiska Socialfonden medfinansierar är att insatserna ska bidra till ett inkluderande samhälle. En av projektledarna, Matilda Norelius från avdelningen för arbetsmarknad och kompetens vid Region Gävleborg hjälper oss att sortera i de olika projekten: vilka riktar de sig till, vad handlar de om och varför behövs de?

Hej Matilda! Kan du beskriva kort: vad handlar de här olika ESF-projekten om?

– Hej! Ja, visst. Vi kan börja med den yngsta målgruppen som vi arbetar med i Främja Ungas Närvaro (FUN). Det här är den första programperioden då vi fått möjlighet att arbeta med målgruppen 13-16 år tillsammans med ett antal skolor i länet. Syftet är att få fler elever att avsluta grundskolan med gymnasiebehörighet. Det känns oerhört viktigt, eftersom vi vet att gymnasieutbildning är en nyckelfaktor för att komma in på arbetsmarknaden. Unga personer utan gymnasiebehörighet riskerar utanförskap på olika sätt.

– I projektet Ung Nu Gävleborg (UNG) arbetar vi med målgruppen ”unga som varken arbetar eller studerar” i åldrarna 16-29 år. Det är en målgrupp som har olika utmaningar i form av bland annat funktionsnedsättningar, skolmisslyckanden och stökiga uppväxtförhållanden. Psykisk ohälsa är vanligt bland deltagarna. Projektet bedrivs tillsammans med kommunernas arbetsmarknadsenheter och målet är att stötta 300 deltagare närmare arbetsmarknaden. Ett utforskande spår i projektet handlar om hur arbetsmarknadsenheternas arbete med unga personer kan jacka i och förstärka kommunernas brottsförebyggande uppdrag.

– Inkludering och Delaktighet I Samverkan (IDIS) är ett ESF-projekt som vi precis startat upp för att stötta arbetslösa personer med försörjningsstöd. Projektet, som pågår i två år, har som mål att ge deltagarna behovsanpassat stöd för att komma närmare arbetsmarknaden. Alla kommuner i länet deltar i projektet, vilket skapar goda möjligheter för erfarenhetsutbyten och inspiration över kommungränserna. Vi är glada att ha en länsgemensam processledare från hälso- och sjukvården, som har lång erfarenhet av samordning och tidigare arbetet som TRISAM-samordnare. Processledaren kommer att fungera som en brygga mellan kommunernas verksamheter och vården, samt bidra till kompetenshöjande insatser för projektets medarbetare för att de ska kunna stötta målgruppen på bästa sätt.  

Varför behövs de här projektet i Gävleborg?

– I vårt län brottas vi med hög arbetslöshet, låga utbildningsnivåer och många personer som inte klarar sin egen försörjning. Vi vet att det finns personer och grupper som är i ett stort behov av samordnat stöd för att inte hamna utanför samhället. I våra projekt försöker vi att möta dessa utmaningar på olika sätt och ge stödet till de personer som behöver det som mest.

– Om vi ska klara våra kompetensförsörjningsbehov i framtiden så behöver vi bli bättre på inkludering. Varenda person vi arbetar med i projekten kommer vi behöva på arbetsmarknaden i framtiden.


Vid frågor om projekten är ni välkommen att kontakta:
Matilda Norelius, matilda.norelius@regiongavleborg.se, 073-841 43 62