Snacka tryggt om våld mot barn – nytt material från Rädda Barnen för att prata om våld mot barn

Barn som berättar att de är utsatta för våld gör det oftast för en kompis, men många säger inget. Därför har materialet Snacka tryggt tagits fram. Snacka tryggt gör det lättare att prata om våld mot barn, för både vuxna och barn i skolan och anpassad skola.

Många barn i Sverige har erfarenheter av att utsättas för våld. I en nationell kartläggning gjord av Stiftelsen Allmänna Barnhuset från 2022, svarade elever i årskurs 9 att 40 procent hade blivit utsatta för våld av en vuxen och 29 procent att de blivit utsatta för våld av en förälder. Därför är det viktigt att göra det lättare att prata om våld från tidig ålder.

Snacka tryggt – om våld mot barn är resultatet av ett treårigt projekt som drivits av Rädda Barnen och Barnafrid, vid Linköpings universitet. Barnråd, ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och FUB har varit med och tagit fram Snacka tryggt. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

Nytt material lanserat

Under våren 2024 lanserades Rädda Barnens nya material Snacka tryggt om våld mot barn. Materialet riktar sig till vuxna i skolan och barn från årskurs 4 i grundskola och anpassad skola, och är uppbyggt i en modell med tre steg:

  1. Rusta alla vuxna - ger alla vuxna i skolan grundläggande kunskap om våld mot barn för att ni ska kunna upptäcka och bemöta barn som utsatts för våld.
  2. Engagera elever - Snacka tryggt har fyra lektionspass med olika teman för elever från årskurs 4 i grundskolan och anpassad skola. Till er hjälp finns en handledning. Alla vuxna på skolan är viktiga för att skapa trygghet så bjud in fler till klassrummet. 
  3. Stärk elevhälsan - I årskurs 4 eller 5 genomförs elevhälsosamtal med alla elever. Rutinfrågor om våld saknas ofta vid dessa samtal. Därför har det tagits fram ett enkelt frågeformulär med rutinfrågor om våld tillsammans med en vägledning om vad som kan vara bra att tänka på.

Här tar du del av allt material och därmed hela modellen, det är fritt att använda! Snacka tryggt om våld mot barn