Pågående och tidigare IOP-avtal
Här kan du läsa mer om organisationer som Region Gävleborg har pågående eller tidigare avtal med.
Hjärnkoll Gävleborg
Hjärnkoll Gävleborg har startat upp samtalsgrupper för äldre män i flera kommuner. Målet är att nå personer som inte av egen kraft tar sig till en studiecirkel eller samtalsgrupp och som har en ökad risk att hamna i ofrivillig ensamhet och drabbas av oro, ångest och depression. Ensamma män ses som en riskgrupp för psykisk ohälsa och söker vård för psykiskt mående i lägre utsträckning än vad kvinnor gör.
En av dessa samtalsgrupper har filmats och finns att se här: Gubbstrutsar – SVT Play
Målet är att fortsätta samtalsgrupperna men utöka dessa till att även omfatta kvinnor.
Kontakt: Bo Kåresjö, ordförande Hjärnkoll Gävleborg bo@karesjo.nu
Gymnastikförbundet Uppsvenska
Vid ett antal inspirationsföreläsningar i länet kommer en instruktör att instruera personal och anhöriga som möter äldre personer i metoden Styrka hela livet. Metoden är framtagen och testad och en handbok finns tillgänglig för alla intresserade att använda redan idag.
För att sprida metoden ytterligare i länet och motivera personal på vård- och omsorgsboenden och anhörigcenter att komma igång med träning för äldre erbjuds dessa tillfällen. Arbetet kommer att pågå under hösten -24 och våren -25.
Ladda ner Metodhandboken: Metodhandbok Styrka Hela Livet (pdf)
Frisk och Fri Gävleborg
Under ett år med start i oktober 2024 kommer femton föreläsningar med Frisk och Fri Gävleborg att erbjudas gratis i länet. Dessa föreläsningar syftar bland annat till att ge kunskaper om ätstörningar och bemötande samt skapa tankar och reflektioner om självkänsla, normer och ideal.
Utbildningarna riktar sig till tränare, yrkesverksamma samt barn och ungdomar utifrån ett nationellt koncept, läs mer på friskfri.se/utbildning/. Vård för ätstörningar har ökat både i Sverige och Gävleborg de senaste fem åren och detta arbete syftar till att förebygga ätstörningar och psykisk ohälsa.
Kontakt: Malin Söderqvist, verksamhetsansvarig, gavleborg@friskfri.se
Kompis Sverige
Avtalet mellan Hållbarhetsnämnden och Kompis Sverige handlar om att matcha etablerade svenskar och nyanlända för att träna på det svenska språket, knyta kontakter och bredda sociala nätverk. Språkutveckling är en förutsättning för integration och egen försörjning och ses som grundläggande för att människor ska må bra och leva ett gott liv. Samverkan inleddes under 2022 och över 150 kompismatchningar i alla länets kommuner har gjorts. Även andra insatser som studiebesök, språkcaféer och Matiga möten har gjorts under denna tid.
Lyssna och läs ett reportage om Matiga möten i Gävle i maj 2023
Köksmöte med nyanlända hoppas bli gott integrationsrecept - P4 Gävleborg | Sveriges Radio
Mer information om Kompis Sverige: Kompis Sverige | Vi skapar möten mellan människor från olika kulturer. Ett mer inkluderande samhälle för alla.
Kontakt: Johan Bäckström, verksamhetschef, johan.backstrom@kompissverige.se
Krismottagningen Stickan
Äldre, ensamma, män är en riskgrupp för psykisk ohälsa och det är även en grupp som mer sällan söker vård för sitt mående. Genom att utbilda volontärer som håller i gruppträffar för män där deltagarna kan prata fritt om det som skaver i livet är målet med avtalet mellan Hållbarhetsnämnden och Krismottagningen Stickan att förebygga psykisk ohälsa och suicid.
Gruppträffar har startat i Hudiksvall men målet är att dessa sprids till andra kommuner i länet.
Mer information om samtalsgrupperna: Nu startar Stickan en öppen samtalsgrupp för män i Hudiksvall | SVT Nyheter
Mer information om Krismottagningen Stickan: Stickan - en krismottagning för män
Kontakt: stickan.kontor@gmail.com
RFSL Gävleborg
Unga hbtqi-personer är en grupp som i flera undersökningar visat sig ha en sämre hälsa än övriga befolkningen och mer sällan söker vård med anledning av rädsla för ett sämre bemötande. RFSL Gävleborg har via samarbetsavtal med Hållbarhetsnämnden anställt personal för att starta upp samtalsgrupper i länet för unga hbtqi-personer, utbilda personal som möter målgrupper samt skapa aktiviteter och arrangemang. Målet är att förebygga psykisk ohälsa, stärka målgruppen i sin vardag och att stötta vid vidare kontakt med eventuell vård eller annat stöd. Under avtalstiden har en mängd gruppträffar och utbildningar hållits och enskilda individer har blivit så stärkta att de gått tillbaka till utbildningen eller arbete efter flera år som ”hemmasittare”.
Läs mer om samtalsgrupperna: Liam, 13 år: Ljusdal är homofobiskt och vi behöver ungdomsträffarna - P4 Gävleborg | Sveriges Radio
Mer information om RFSL Gävleborg: Hem - RFSL Gävleborg : RFSL Gävleborg
Kontakt: Johanna Eskman, projektledare, johanna.eskman@gmail.com
Kvinnojouren Blåklockan
Samverkansavtalet mellan Hållbarhetsnämnden och Kvinnojouren Blåklockan syftar till att utbilda elever på högstadiet och gymnasiet genom verktyget Machofabriken för att förebygga skadliga följder av den machokultur och de normer kring hur killar och tjejer förväntas vara som råder idag. En mängd elever har fått utbildning i metoden via anställda unga killar och tjejer som är ute i skolorna. Utbildningen har varit uppskattad av eleverna och pedagogerna i skolan kan själva arbeta vidare med materialet.
Läs mer om Machofabriken: Machofabriken | Ett interaktivt jämställdhetsarbete tillsammans med unga.
Mer information om Kvinnojouren Blåklockan: Kvinnojouren Blåklockan – Telefon 026-51 11 21 (blaklockan.com)
Kontakt: Lisa Pehrsdotter, ordförande, styrelsen@blaklackan.com
RF-SISU Gävleborg
Genom samverkansavtalet mellan Hållbarhetsnämnden och RF-SISU Gävleborg utreds varför alla barn och unga inte har en aktiv fritid. Vad är hinder och vad är möjligheter och hur kan bryggan mellan skolan och föreningsliv förstärkas? Genom undersökningar i Edsbyn som representerar landsbygd och stadsdelen Sätra i Gävle som representerar storstad tas ett underlag fram för att sedan hitta åtgärder och lösningar. Utvärderingen av undersökningen sker med hjälp av Högskolan i Gävle.
Mer information om RF-SISU Gävleborg: Gävleborg (rfsisu.se)
Kontakt: Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef, anngerd.bergdahl@rfsisu.se