Gruppträffar effektiviserar hörselvården: Nu kan din verksamhet söka utvecklingsmedel

Hörcentralen på Gävle sjukhus har utvecklat sitt arbetssätt för att förbättra utprovningsprocessen av hörselhjälpmedel. Genom att erbjuda patienter gruppträffar har de lyckats skapa ett bättre flöde, bibehållen kvalitet och kortare väntetider. Arbetet är en del i uppfyllandet av Region Gävleborgs program för god och jämlik hälsa.

För att kunna erbjuda patienterna hörselhjälpmedel snabbare och samtidigt skapa fler tillgängliga tider hos audionomer har hörselvården nu infört gruppträffar. Under dessa träffar, som hålls en gång per månad, deltar 8 till 10 patienter samtidigt för att träna skötsel och hantering samt utvärdera sina hörselhjälpmedel.

– Vi såg ett behov av att effektivisera vår utprovningsprocess utan att tumma på kvaliteten. Gruppträffarna har visat sig vara ett framgångsrikt koncept, säger Marie Ståhl, vårdenhetschef på Hörcentralen i Gävle.

Resultaten har varit mycket positiva. 90 procent av patienterna har uttryckt nöjdhet med gruppträffarna och deras utprovningsprocess har också kunnat avslutas. Dessutom har cirka 100 audionomtider frigjorts, vilket gör att fler patienter nu kan få hjälp snabbare.

Åtta till tio patienter bjuds in till gruppträffarna för att tillsammans träna skötsel och hantering av sitt hjälpmedel.

Arbetssättet med gruppbesök har beslutats att implementeras permanent i verksamheten och har även spridits till mottagningen i Sandviken. Målgruppen kommer dessutom att breddas till patienter som tidigare haft hörselhjälpmedel och behöver extra träning.

– Det nya arbetssättet har inte bara förbättrat effektiviteten utan också patienternas upplevelse av vården, menar Marie Ståhl.

Hörselvården har också inlett ett samarbete med Hörselskadades riksförbund (HRF) om att starta upp träningsgrupper tillsammans. De har nu fått utbildning av tekniker och kommer hålla öppet en till två gånger i veckan för att hjälpa personer med hörapparat. Det kommer förhoppningsvis avlasta servicetiden på hörselvården och hörselskadade får totalt ökad service och blir mer delaktiga

Läs mer: Barnperspektiv i fokus hos ÖNH Hudiksvall (regiongavleborg.se)

Denna utveckling är ett led i Region Gävleborgs program för god och jämlik hälsa och har gjorts möjlig genom utvecklingsmedel för god och jämlik hälsa. Alla Region Gävleborgs verksamheter har möjlighet och ansvar att bidra till en god och jämlik hälsa i Gävleborg genom sina respektive ansvarsområden. Utvecklingsmedlen som utlystes syftade till att stimulera utvecklingsarbeten för god och jämlik hälsa.

– Det här utvecklingsarbetet är intressant på så många vis, och inte minst visar det att små investeringar kan göra stor skillnad, säger Emma Mårtensson strateg vid Region Gävleborg.

Läs också: Möjlighet och ansvar att bidra till god och jämlik hälsa (endast tillgänglig för medarbetare inom Region Gävleborg) och Utvecklingsmedel för god och jämlik hälsa (regiongavleborg.se)