Utvecklingsmedel år 2024
Hållbarhetsnämnden utlyste våren 2024 utvecklingsmedel till utvecklingsarbeten för god och jämlik hälsa. Alla regionfinansierade verksamheter kunde ansöka om medel för att finansiera utvecklingsarbeten så som exempelvis utvecklade analyser, förbättrade arbetssätt, eller framtagande av metoder och material som syftar till främjande av livsvillkor, likvärdiga möjligheter eller jämlik hälso- och sjukvård och tandvård.
Nu är 2024 års medel fördelade och utlysningen stängd. Fem regionfinansierade verksamheter har fått bifall på sina ansökningar och startar nu sina utvecklingsarbeten. En verksamhet har fått bifall på två utvecklingsarbeten. Nedan finns en kort beskrivning av respektive utvecklingsarbete.
Genom att i grupp informera strokepatienter och deras anhöriga om hälsofrämjande levnadsvanor vill Dagrehabiliteringen i Bollnäs-Ovanåker och Söderhamn öka kunskap och inspiration till vad de själva kan göra för att förhindra återinsjuknande samt främja måendet i övrigt. Gruppen kommer få med sig konkreta uppgifter att göra hemma, eventuellt med sin anhörige, som utvärderas vid nästa träff. Information kommer också ges om resurser som finns att använda, exempelvis hälsotorg, civilsamhället och kommunala verksamheter.
Utvecklingsarbetet bidrar till visionen samt prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa, framför allt genom ambitionen att öka det främjande och förebyggande arbetet i verksamheten och utvecklande av samverkan med andra.
Föräldrar som själva besöker tandvården kontinuerligt har positiv effekt på barnens tandhälsa. I samband med hälsosamtal på BVC i Edsbyn ska samtliga vårdnadshavare med barn som är 0-2 år som inte redan har regelbunden tandvårdskontakt motiveras för undersökning på Folktandvården Edsbyn. För att främja kontinuitet ska i första hand den tandhygienist eller tandsköterska som representerar Folktandvården på BVC i Edsbyn ta emot dessa vårdnadshavare för undersökning och vid behov orsaksinriktad sjukdomsbehandling på kliniken. Frågeställningar som pilotprojektet ska besvara är
- Hur stor andel av vårdnadshavarna saknar regelbunden tandvårdskontakt?
- Hur många av dessa tackar ja till erbjudandet?
Utifrån erfarenheter från detta pilotprojekt ska planering för eventuell fortsättning och/eller utveckling göras.
Utvecklingsarbetet bidrar till visionen samt prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa, framför allt genom ambitionen att öka det främjande och förebyggande arbetet i verksamheten och utvecklande av samverkan med andra.
Många som besöker Endoskopimottagningen är oroliga inför undersökningen och är osäkra på vad som ska ske och hur det kommer att upplevas. Flera patientgrupper har också av olika anledningar behov av att få informationen förklarad på ett enkelt och pedagogiskt vis. Inköp av anatomiska modeller av magsäck och tjocktarm möjliggör att visa på modellen och förklara vad som ska ske. Vi kan visa våra instrument och förklara hur de ska användas.
Utvecklingsarbetet bidrar till visionen samt prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa, ffa genom ambitionen att överbrygga språkbarriärer och skillnader i kunskap om människokroppens anatomi.
Folktandvården önskar skapa organisatoriska förutsättningar att möta en särskilt sårbar patientgrupp som har svårt att ta sig till Folktandvårdens kliniker. Patientgruppen är sköra äldre som har ett stort och bestående omvårdnadsbehov (ex. personlig omvårdnad under större delen av dygnet, tillsyn under natten, larm el. motsvarande samt att förbättringsutsikten bedöms vara liten). Dessa patienter önskar man kunna ge tandvård i deras hem.
För att samla erfarenheter vill Folktandvården starta ett pilotprojekt i Gävle kommun.
Pilotprojektet innebär kartläggning av tandläkarbehov, skapande av struktur för organisation för hembesök samt test av struktur och organisation för hembesök.
Utvecklingsarbetet bidrar till visionen samt prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa, ffa genom att det riktar sig till en viktig och extra skör målgrupp, som med ett ändrat arbetssätt från Folktandvården kommer få mer likvärdiga möjligheter.
Idag ringer många patienter som är oroliga för sin nästäppa/snuva till verksamhetens TeleQ. För att minska patienternas oro av sin nästäppa och upplevelsen av att inte få luft, önskar ÖNH-mottagningen i Gävle starta en s.k. Nässkola som riktar sig till patienter med kronisk nästäppa/snuva, i syfte att stötta och motivera patienterna till egenvård.
Nässkolan skall erbjudas alla vuxna patienter vilket leder till god hälsa hos patientgruppen som helhet. Patienter med annat modersmål än svenska kan i högre grad vara i behov av ett särskilt omhändertagande för att säkerställa att de förstått rekommendation/ behandlingsråd, vilket bidrar även till jämlik hälsa inom patientgruppen.
Utvecklingsarbetet bidrar till visionen samt prioriteringar i Program för god och jämlik hälsa framför allt genom att utveckla arbetssätt med ambitionen att öka kunskap och delaktighet och minska oro, inte minst hos patientgrupper med annat modersmål.
Utvecklingsarbeten som tilldelats dessa medel ska genomföras utifrån verksamheternas egen planering och återrapporteras senast hösten 2025.
Kontakt
Hanna Höghielm
Avdelningschef Folkhälsa och hållbarhet, Regional utvecklingsförvaltning
hanna.hoghielm@regiongavleborg.se