Uppdatering rapportnamn hematologianalyser i blod

Vårt arbete med att uppdatera analysnamn fortsätter nu till område Hematologi.

Genom att använda nationellt rekommenderade rapportnamn säkerställer vi att benämningen av våra analyser i journalsystemet är samma som det analysnamn som används i nationella visningsvyer (NPÖ och 1177 Journalen).

Från beställningsperspektiv innebär den största ändringen inom detta område att beställningsnamn för differentialräkning av leukocyter ändras från B-Celler till B-Diff. Innehållet i beställningen förblir detsamma. Datum för denna övergång meddelas separat.   

I övrigt innebär ändringarna av analysnamn framförallt att förkortningar som EPK, LPK och TPK skrivs ut och istället benämns Erytrocyter, Leukocyter och Trombocyter samt görs tillägg av ordet ”granulocyter” på berörda celltyper (se tabell).

Inom blodstatusanalysen sker justeringar av analysnamnen enligt nedan, där den största ändringen är att analys av MPV kommer benämnas på svenska som Trombocytmedelvolym.

Tidigare benämning

Ny benämning

B-Neutrofila

B-Neutrofila granulocyter

B-Basofila

B-Basofila granulocyter

B-Eosinofila

B-Eosinofila granulocyter

B-Hemoglobin

B—Hemoglobin (Hb)

B-Erc EPK

B—Erytrocyter

B-Leukocyter LPK

B—Leukocyter

B-Trombocyter TPK

B—Trombocyter

B-Erc-MCH

Erc(B)—MCH

B-Erc-MCHC

Erc(B)—MCHC

B-Erc-MCV

B—MCV

B-Erc.volymfrakt EVF

B—EVF

B-Erc-Storleksspr.RDW

Erc(B)—RDW-CV

B-Mean Platelet Volume

B—Trombocytmedelvolym

 

Ändringarna är planerade att påbörjas under v.39.

Vid ev. frågor eller funderingar kontaktas metodansvarig Karin Jonsson eller Pernilla Sundfors Sundberg, alt. Moa Cavallin, kvalitetssamordnare