Rehabilitering

Rehabilitering utförs på alla vårdnivåer inom specialistvård samt kommunal, regional och privat primärvård.

Rehabilitering är en process som syftar till att bibehålla, återställa och förbättra en persons hälsa och funktion efter en skada, sjukdom eller annan hälsofråga.

Samverkan är en viktig del av rehabilitering och innebär att olika aktörer som är inblandade i en persons vård och rehabilitering samarbetar för att uppnå bästa möjliga resultat. Genom samverkan kan resurser och kompetenser kombineras för att ge patienten den bästa möjliga vården och stödet under rehabiliteringsprocessen.

En rehabiliteringsplan är en individuellt anpassad plan som utformas för att hjälpa en person att nå sina rehabiliteringsmål. Planen inkluderar vanligtvis mål, aktiviteter, tidsramar och resurser som behövs för att uppnå framsteg och förbättringar i rehabiliteringsprocessen.

Rehabiliterings- och sjukskrivningsprocess inklusive rehabiliteringsplan, hälso- och sjukvård – Platina id 09-824837(pdf)

För kunskap och färdighet att skriva rehabiliteringsplaner se flik för utbildning.

Arbetsterapeut

Arbetsterapi inom specialistvård syftar till att hjälpa patienter med olika sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar att återfå eller bibehålla förmågan att utföra vardagliga aktiviteter och arbete. Tillsammans med patienter arbetar de för att skapa individuella rehabiliteringsplaner som tar hänsyn till deras unika behov och mål.

Remisskriterier för patienter med lymfödem, arbetsterapi specialistvård – Platina id 09-817625 (pdf)

Fysioterapi inom specialistvård syftar till att bedöma, behandla och rehabilitera patienter som lider av olika fysiska problem och sjukdomar. Fysioterapeuter inom specialistvård använder en rad olika tekniker och metoder för att hjälpa patienter återfå styrka, rörlighet och funktion i kroppen.

Inom kurator specialistvård arbetar kuratorer med att ge emotionellt och psykologiskt stöd åt patienter som lider av olika former av fysiska eller psykiska problem. Kuratorer inom specialistvård har avancerad utbildning och erfarenhet inom området och är specialiserade på att hantera komplexa situationer och behov hos patienter. 

Inom logopedisk specialistvård arbetar logopeder med att utreda, bedöma och behandla kommunikations- och sväljningsproblem hos patienter i olika åldrar. Logopeder i specialistvård kan arbeta med en rad olika tillstånd, såsom språkstörningar, röststörningar, talapraxi, afasi, dysfagi (sväljningsproblem) och andra neurologiska sjukdomar och skador som påverkar kommunikationen och sväljningen.

Rutiner för barnhälsovård och skolhälsovård

Remisskriterier för språkutredning av skolbarn – Logopedenheten – Platina id  09-788634 (pdf)

En rehabiliteringsplan är en viktig del av rehabiliteringsprocessen för en individ som behöver stöd för att återhämta sig från en skada, sjukdom eller annan hälsoproblem. Utbildningen syftar till att ge deltagarna kunskaper och färdigheter för att kunna utforma individanpassade rehabiliteringsplaner som främjar återhämtning, minskar funktionsnedsättningar och främjar en hållbar återgång till arbete eller vardagsliv.

Utbildningen i sex delar är uppbyggd på videoföreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska övningar och riktar sig yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården som är involverade i rehabiliteringsprocessen. Utbildningen kan med fördel spridas över flera tillfällen och tar sammanlagt ca 2,5-3 timmar.

Genom att delta i utbildning om rehabiliteringsplaner kan yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården förbättra sin kompetens och förmåga att stödja individer på deras rehabiliteringsresa mot ökad hälsa och välbefinnande.

Presentationer med filmlänkar

Manual utbildning rehabiliteringsplaner (Powerpoint)

PPT Del 1 Modern rehabilitering, definition och betydelse (Powerpoint)

PPT Del 2 Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete (Powerpoint)

PPT Del 3 Försäkringsmedicin (Powerpoint)

PPT Del 4 Rehabiliteringsplan med länk (Powerpoint)

PPT Del 5 ICF struktur (Powerpoint)

PPT Del 6 Att sätta mål i rehabiliteringsplanen (Powerpoint)

Rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete – generisk modell

Den generiska modellen för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete beskriver centrala delar i patientens rehabilitering och sjukskrivning. Modellen ska bidra till en kvalitetssäker och samordnad process utifrån patientens behov och bästa tillgängliga kunskap. Modellen ska öka patientens delaktighet i vård och behandling, underlätta införande av kunskapsstöd och kommunikation mellan verksamheter och huvudmän.

NPO rehabilitering, habilitering och försäkringsmedicin | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Programområden och samverkansgrupper | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)

Kunskapsstöd – 1177 för vårdpersonal