Strama Gävleborg

Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, består av Nationell arbetsgrupp (NAG) Strama, regionernas Stramagrupper samt Stramanätverket.

Strama är en metod för förbättringsarbete med att säkerställa möjligheterna till en god och säker vård idag och i framtiden. Strama Gävleborg är en del i stramanätverket med det gemensamma målet att verka för en klok antibiotikaanvändning och mot ökad antibiotikaresistens. 

För mer information om nationella stramas arbete Strama | Om Strama.

Kontakt

Strama Gävleborg
Gävle sjukhus, hus 21, ingång 12
strama@regiongavleborg.se

Nedan finner du aktuella behandlingsrekommendationer. Genom att följa behandlingsrekommendationerna bidrar du som förskrivare till att patienten får rätt infektionsbehandling i en sjukvård som ansvarar för att motverka antibiotikaresistens.

Strama Nationell - Sjukhus

Strama Nationell - Primärvård

Strama Nationell - Tandvård

Strama Nationell - Läkemedel

Strama Nationell - Profylax

Strama Nationell finns både som app och webbversion.

Läkemedelsverket - Behandlingsrekommendationer

Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård

Antibiotikaresistens Gävleborg

Uppdatering pågår.

Antibiotikaresistens nationellt

Swedres-Svarm årsrapporter (pdf)

Som antibiotikaansvarig på din hälsocentral innebär uppdraget att vara en kontaktperson mellan den egna verksamheten och strama. Du fungerar som en stödfunktion och har en rådgivande roll på din arbetsplats rörande antibiotikafrågor. Har ni ingen ansvarig på er enhet var vänlig använd länken nedan för att göra en anmälan. 

Anmälan av smittskydd- och antibiotikaansvarig

Här finner du som vårdpersonal och privatperson utbildningar relaterade till antibiotikaresistens.

Antibiotikasmart

Antibiotika eller inte

VRI-smart

Sårsmart

Ditt inre apotek

Strama-tips!

Använd dessa utbildningar i introduktionen vid nyanställning av vårdpersonal eller som årligt återkommande utbildningar.

Bli en antibiotikasmart verksamhet! Arbetet med att bli en anitbiotikasmart verksamhet handlar om att arbeta med faställda kriterier. Kriterierna syftar till att skapa engagemang och inspiration i arbetet med att minska uppkomsten av infektioner som i sin tur leder till minskat antibiotikatryck och resistensutveckling. För er som vill veta mer om kriteriearbetet och hur ni kan anmäla er, klicka er in på passande länk nedan.

Antibiotikasmart äldre- och funktionshinderomsorg

Antibiotikasmart vårdcentral

Antibiotikasmart sjukhus

Antibiotikasmart kommunledning

Antibiotikasmart regionledning

Antibiotikasmart skola 

Antibiotikasmart förskola.

För mer information om Gävleborgs förebyggande arbete med hygien och smittspridning inom förskolor var god följ länken Förskolan och skolan.

Material på denna sida är fritt att skriva ut och använda i utbildning eller informationssyfte. Vissa material beställs direkt från Strama Gävleborg, strama@regiongavleborg.se.

Faktablad om halsont, bihålebesvär, akut öroninflammation, luftrörskatarr, svinkoppor och förkylning som kan ges till patienten i samband med besök på hälsocentral. Samtliga blad är översatta på sju olika språk.

Informationsblad till patient om vanliga infektioner

”Barn, infektioner och antibiotika” är en utbildning som är avsedd att användas inom ramen för BVC:s föräldrautbildning.

Barn, infektioner och antibiotika - Föräldrautbildning (pptx)
Spara gärna ned utbildningsmaterialet på datorn. Möjlighet finns att anpassa innehållet utefter behov.  

Informationsbroschyr om förkylningar (pdf)
En broschyr som kan lämnas ut till föräldrar efter avslutad utbildning.  

Materialet är framtaget av Region Halland. För mer information om syfte, bakgrund och tillvägagångsätt var vänlig följ länken: Informationsmaterial Strama - Vårdgivare