Förskola i Gävleborg drabbad av shigella – vägledning och rutiner

Smittskyddsenheten i Gävleborg har initierat smittspårning på Hedesunda förskola efter att ett barn har testats positivt för shigella, en mycket smittsam tarmbakterie. De individer som har exponerats för smittan har fått särskilda förhållningsregler. Det innebär att de ska hålla sig isolerade i hemmet tills ett negativt provsvar kan bekräftas.

För att förhindra vidare smittspridning på förskolan genomförs nu omfattande provtagningar på både barn och personal.

Shigella sprids främst genom förorenat vatten och livsmedel, och kan orsaka diarré och feber. Inkubationstiden är vanligtvis 2–3 dagar och smittorisken är som störst under sjukdomens akuta fas. Symtomfria personer som kan följa hygienföreskrifter får gå till arbete eller skola, förutsatt att de inte arbetar inom riskyrken.

Vägledning

  • Vid positivt provsvar rekommenderas behandling, oavsett symtomens allvarlighet.
  • I vissa fall krävs ett nytt negativt prov efter avslutad antibiotikabehandling innan individen kan återgå till sin normala verksamhet. Detta gäller särskilt personer i riskyrken, som de som hanterar oförpackade livsmedel, samt förskolebarn.
  • Provtagningen påbörjas tidigast en vecka efter avslutad behandling, och god handhygien ska iakttas för att minska risken för smittspridning.

Rutiner finns på smittskydds webbplats

Här hittar aktuella rutiner, instruktioner för att göra smittskyddsanmälan, sjukdomsinformation med mera: Shigella

Information på 1177.se

Hänvisa invånare till webbplatsen 1177.se: Dysenteri – shigella

Kontakt

Christian Ehrenborg, biträdande smittskyddsläkare Region Gävleborg, 026-15 51 49.