Frågor och svar

Allmänna frågor

Cosmic erbjuder inte all önskad funktionalitet för hantering av vaccinationer. En fördel med MittVaccin är till exempel att information automatiskt förs över till nationella vaccinationsregistret (NVR) och till Journalen på 1177.se för att invånaren ska kunna se vilka vaccinationer hen fått.

Ja, det är möjligt att testa i systemet om du använder testpersonerna med personnummer 19121212-1212 eller 20121212-1212. Testpersonerna kan användas för att klicka runt i systemet, tänk dock på att inte spara en vaccination då det kommer att påverka er mottagnings vaccinsaldo.  

Behörigheter

För anställda i Region Gävleborg beställer chef behörighet via IT support.

För anställda inom kommuner eller privata vårdgivare med avtal med Region Gävleborg beställer chef behörighet via formuläret MittVaccin Journal - behörighet på samverkanswebben.  

Ja det är möjligt. Behörighet behöver tilldelas på alla vårdenheter som medarbetaren ska arbeta på.  

För sjuksköterskor med tillfällig ordinationsrätt av vaccin rekommenderas att tilldela dubbla behörigheter. Tilldela den huvudsakliga behörigheten, det vill säga rollen Sjuksköterska. Tilldela samtidigt rollen Sjuksköterska med ordinationsrätt under en tidsbestämd period. På detta sätt kan verksamheten säkerställa att sjuksköterskan alltid har rätt behörighet i MittVaccin.

Se rutin ”Ordination och dokumentation i MittVaccin (09-858664)” för beskrivning av de vanligaste behörighetsrollerna i MittVaccin.

Ja, det sker ingen automatisk tilldelning av behörigheter i MittVaccin Journal. Varje chef har ansvar för att se till att medarbetarna har rätt behörighet. Läs mer om behörigheter och beställning i rutinen Vaccination och ordination i MittVaccin –  Platina id 09-858664 (pdf).

Ordination

Ordination av vaccin ska alltid göras i MittVaccin. Genom att dokumentera alla moment i en vaccination (ordination, hälsodeklaration, registrering av vaccination, anteckningar och signering) på samma ställe skapar vi en enhetlig och överskådlig vaccinationsprocess.

Ordination kan endast göras av medarbetare som har behörighetsrollen Läkare eller Sjuksköterska med ordinationsrätt i MittVaccin.

Ja det är möjligt. Ordination inom samma vårdgivare syns i patientens vaccinationsjournal. Ordination mellan olika vårdgivare syns via knappen ”Sammanhållen journal”.

Observera att ordination i MittVaccin inte genererar någon notis hos den vaccinerande enheten. Kommunikation till den vaccinerande enheten behöver därför ske på andra sätt än via MittVaccin.

Ja det är möjligt att registrera en vaccination utan att ange ordinatör. Denna funktion bör endast användas om det är absolut nödvändigt, till exempel vid efterregistrering av vaccinationer som genomförts i andra länder eller liknande. Observera att ni alltid måste följa Socialstyrelsens författningar i samband med ordination och vaccination.

Vaccinationer som registreras utan ordinatör hamnar på en allmän signaturlista i MittVaccin för alla läkare på vårdenheten att kunna signera.

Ja, patientdatalagen säger att ”En journalanteckning ska, om det inte är obehövligt eller finns något synnerligt hinder mot det, signeras av den som är ansvarig för uppgiften”.

Var uppmärksam på att signatör som slutar sin anställning signerar vaccinationerna innan hen slutar då de ej går att signeras av någon annan.

För dig med ordinationsrätt så är ordinationen är en del av vaccinationsflödet i MittVaccin.

En sjuksköterska med ordinationsrätt behöver signera ordinationen och även den genomförda vaccinationen.

Ja den kommer att synas i utdelningsvyn.

Vaccinsaldo och batchnummer

Ja, vaccin och vaccinsaldo måste vara inlagt på enheten för att kunna registrera en vaccination. Förslagsvis lägger ni till antal doser (saldo) i MittVaccin i samband med leverans av vaccin till vårdenheten.

Om ni inte har behov av att beräkna antal doser in respektive ut från ert vaccinförråd, finns alternativet att ange ”-1” i antal. Då blir det möjligt att registrera vaccinationen men ni kommer inte kunna avläsa i MittVaccin hur många doser ni har kvar i vaccinförrådet.

Rekommenderat arbetssätt är att alltid ange aktuellt vaccinsaldo i MittVaccin.

Varje vaccinerande vårdenhet har ansvar för att lägga in vaccin och saldo på sin enhet. Verksamheten tar själva beslut vem/vilka medarbetare som gör detta.

Kom ihåg att vaccin och vaccinsaldo måste vara inlagt på enheten för att kunna registrera en vaccination. För att lägga till/justera batcher och vaccinsaldo på en vårdenhet krävs behörighetsroll läkare, sjuksköterska, sjuksköterska med ordinationsrätt eller vårdadministratör.

I MittVaccin är det antal doser som anges som vaccinsaldo.

För covid-19 gäller 7 doser per ampull. Om det visar sig att ni får ut färre doser än planerat från ampullen eller kasserar doser behöver ni justera vaccinsaldot i MittVaccin. 

Vår rekommendation är att alltid ha korrekt vaccinsaldo på mottagningen. Det gör det enkelt att kontrollera lagersaldot samt utgångsdatum för de vaccin som ni har i ert vaccinförråd.

Hälsodeklarationer

Antal frågor och frågornas utformning i hälsodeklarationerna varierar beroende på vilket vaccin det gäller.

Vaccination

Det är möjligt för personal med rollen Vårdadministratör i MittVaccin att registrera vaccinationer som någon annan har utfört. Vårdadministratören behöver då ange både vaccinatör och ordinatör. Vårdadministratören kan inte lägga in en ordination åt någon annan.

 

Nej, Malaria profylax ska inte läggas in i Mittvaccin.  

Dos måste anges för varje vaccination. Det är alltså inte möjligt att ange ”oklar dos”.

Med patientens samtycke kan du kontrollera tidigare vaccinationer från andra vårdgivare genom ”Sammanhållen journalföring” i MittVaccin. Genom historiken kan du och patienten eventuellt komma fram till vilken dos som nu är aktuell.

Vid vaccination mot covid-19 ska dos 4 anges om det inte går att klargöra vilken dos det rör sig om.

Ja alla vaccinationer ska registreras i MittVaccin.

Ja, de vaccinationer som har registreras i PMO förs över till MittVaccin Journal. Om patienten lämnar samtycke så kan du via Sammanhållen journalföring även se vaccinationer som registrerats i MittVaccin Journal hos andra vårdgivare.

Vaccinationer som patienten fått tidigare ser du i patientens journal. Gå in på patienten och scrolla ned i listan.

Signering

Du behöver klicka på knappen Signera för att komma till signeringslistan.

Barnhälsovård

Nej, funktionen för att registrera ”ej given dos” finns inte i MittVaccin Journal. Dock ska erbjuden och avböjd vaccination dokumenteras i Cosmic under Basdata - viktig medicinsk information. Det som då dokumenteras är:

  • vilket vaccin som erbjudits och avböjts
  • orsak till att det inte är givet.

Nej det behövs inte. Vaccinationerna går över automatiskt till NVR såvida det inte handlar om efterregistreringar av vaccinationer som skett i annat land. Dessa typer av vaccinationer förs inte över till NVR.

Ja, hälsodeklarationer ska även besvaras för barn som vaccineras på BVC. Det finns särskilda hälsodeklarationer per vaccin.

Alla vaccinationer kräver samtycke från båda vårdnadshavarna för barn på BVC. Det är samma rutin som BHV alltid arbetat utifrån. Samtycker vårdnadshavarna när du informerat om vaccinationsprogrammet vid de första besöken på BVC så finns ett samtycke för samtliga vaccinationer som ingår i programmet. Du behöver därför inte aktivt fråga om samtycke vid varje vaccination, däremot behöver du alltid ange samtycke i Mittvaccin vid varje vaccination.

  • För familjehemsplacerade nyfödda barn ska Socialtjänst kontaktas för att inhämta uppgifter om samtycke.
  • För familjehemsplacerade äldre barn där vaccinationsprogram redan inletts behöver inte ett nytt samtycke inhämtas för att kunna fortsätta vaccinera.

Nej, samtycke behöver alltid anges i MittVaccin vid varje vaccination av barn 0-12 år. 

MittVaccin och Cosmic

Nej, vi ska undvika dubbeldokumentation. All dokumentation gällande vaccinationer (ordination, hälsodeklaration, utförande av vaccination, eventuella anteckningar och signering) ska ske i MittVaccin. Anteckning vid allergisk reaktion eller allvarliga biverkningar, ifyllnad av mall i läkemedelslistan för akutsjukvården och slutenvården samt vårdkontaktregistrering sker i Cosmic. Se rutin ”Ordination och dokumentation i MittVaccin (09-858664)” för fullständig beskrivning av hur du ska dokumentera vaccination.

MittVaccin är ett fristående vaccinationsstöd. I dagsläget finns ingen integration mellan MittVaccin och Cosmic. Viss integration kan komma på sikt. För enkel åtkomst kan medarbetare som arbetar i Cosmic med fördel lägga länken till MittVaccin som favorit under fliken Mina länkar i Min översikt i Cosmic.