Frågor och svar - bolagisering av offentligt drivna hälsocentraler

Om det politiska initiativet och projektet

Bolagsbygget är namnet på det projekt som regiondirektören tillsatte i samband med ett beslut i regionstyrelsen den 28 november 2024. Projektet har i uppdrag att inventera och planera det operativa arbetet för att genomföra bolagiseringen av de offentligt drivna hälsocentralerna.

Den politiska ledningen i Region Gävleborg vill bolagisera de offentligt drivna hälsocentralerna i syfte att trygga en säker vård för alla invånare i länet och att medarbetarna ska få bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö. Den politiska ledningen framhåller följande syften:

  • En god och nära vård: Bolagiseringen är ett nästa steg i att utveckla och förverkliga målen inom en god och nära vård, vilket syftar till att ge en mer tillgänglig och personcentrerad vård.
  • En mer tillgänglig primärvård: Genom att skapa enheter med större handlingsfrihet och mandat kan hälsocentralerna bli mer flexibla och anpassade efter invånarnas behov. Förhoppningen är att patienterna ska uppleva att tillgängligheten till hälsocentralerna blir bättre än idag.
  • Ett närmare ledarskap: Genom att fokusera på ett nära ledarskap och nya arbetssätt skapas goda förutsättningar för medarbetarna att påverka sin arbetsplats och sitt dagliga arbete.
  • En ekonomi i balans: Bolagiseringen kan på så sätt leda till bättre ekonomiska förutsättningar och ökade möjligheter att utveckla vården.  

En bolagisering av de offentligt drivna hälsocentralerna innebär att dessa verksamheter får en ny styrmodell och bildar ett bolag som ägs av Region Gävleborg.

Frågor och funderingar tas omhand och besvaras så snart svar finns. Ställ dina frågor till din chef, som kan ta de vidare till projektet och styrgruppen. Du kan även mejla projektet på bolagsbygget@regiongavleborg.se.

Om bolagsbildning och organisation

Det blir ett aktiebolag. Juridiskt ändras driftsformen från förvaltning till aktiebolag.

Det juridiska bolaget kommer att bildas under 2025 som en del av det förberedande projektarbetet. Bolaget kommer att ges tillträde och därmed bedriva verksamhet första delen av 2026.  

Ett förslag är att den basverksamhet som enligt hälsovanshandboken bedrivs på de offentligt drivna hälsocentralerna i Region Gävleborg kommer att ingå i bolaget. Det omfattar cirka 800 medarbetare.

I styrdokumenten för bolaget (bolagsordning och ägardirektiv) kommer det att framgå hur styrelsen utses sam dess ansvar och befogenheter. Det är regionfullmäktige som kommer att besluta om styrdokumenten för bolaget.

Det är ett styrdokument som reglerar vad bolaget har mandat att besluta om och vad det får göra. Det reglerar förhållandet mellan bolaget och ägaren samt anger principiella frågor som regionfullmäktige ska ta ställning till. Det beskriver avgränsningen av den verksamhet som bolaget ska bedriva. 

En bolagsordning är ett juridiskt dokument som anger hur bolaget ska fungera och styra sin verksamhet. Det reglerar aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning, årsstämman samt revision. Bolagsordningen registreras hos Bolagsverket vid bildandet av bolaget.

Ja. Projektet och är organiserat i ett tiotal delprojekt som hanterar många olika frågor och aktiviteter parallellt som behöver lösas ut. Det handlar exempelvis om styrdokument, verksamhetsfrågor, ekonomi, TI-infrastruktur, juridiska frågor, fastighetsfrågor, avtal, administrativa system och anställningsavtal. Det som eventuellt inte hinner göras eller utredas får utgöra en restlista som hanteras efter övergången till bolaget.

Den politiska ledningen vill, via ett bolag, flytta beslut närmare verksamheten och skapa förutsättningar för medarbetare att påverka sin arbetsplats och sitt dagliga arbete. Hur en sådan organisation ska se ut och bedriva primärvård är en del av arbetet som projektet driver.

Region Gävleborg har vid bolagiseringen fortfarande ett huvudmannaansvar för primärvård. Konkurs handlar om betalningsförmåga. Bolagets betalningsförmåga kommer att vara fortsatt god, då bolaget kommer att ingå i Region Gävleborgs koncernkontostruktur.

Region Gävleborg kommer tillhandahålla stödfunktioner till bolaget enligt separata avtal. Projektet kommer tillsammans med verksamheten att utreda vad och hur detta ska ske.

Om patienterna

Patientsäkerhet och trygghet för patienter och medarbetare står i fokus. De organisationsförändringar som en bolagisering medför får inte äventyra patientsäkerheten eller tillgången till vård för invånare.

Projektet genomför ett förberedande arbete tillsammans med hälso- och sjukvårdsledningen utifrån en avgränsning. I översynen kommer det att ingå att ta fram beslutsunderlag till den politiska ledningen. Det finns inte några direktiv om att förändra antalet eller genomföra någon flytt av hälsocentraler.  

Patientavgifter beslutas av regionstyrelsen och regionfullmäktige och formuleras i avgiftshandboken. Det finns inte några kända förslag eller intentioner idag på att förändra patientavgifterna.