Branscher
När man funderar på vilket arbete man ska välja är det viktigaste att man väljer något man är intresserad av och passar för. Det kan vara hjälpsamt att veta hur chanserna att få jobb ser ut inom olika yrken.
Semaforen jobbar med att kartlägga kompetensbehovet inom olika yrken och skapa balans mellan utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden. Att se över hur läget på arbetsmarknaden ser ut inom olika branscher är en del av Semaforens arbete.
Strategiska bristyrken
Strategiska bristyrken är de yrken vi bestämt är särskilt viktiga att få fler att intressera sig för och utbilda sig till. Listan har vi tagit fram tillsammans med arbetsgivare, arbetsförmedling, utbildare, branschorganisationer, fackliga organisationer med flera.
Strategiska bristyrken i Gävleborgs län 2020
Här arbetar vi idag
Mer än hälften av de som arbetar i Gävleborgs län arbetar inom tre yrkesområden. En av fyra arbetar inom vården och nära en av fem inom yrkesområdet Försäljning hotell och restaurang och lika många i yrkesområdet Tillverkning.
-
Hälso- och sjukvården och Socialt arbete
Yrkesområdet Hälso- och sjukvård och Socialt arbete är det som vuxit mest under de senaste åren. Behovet på arbetskraft kommer att vara fortsatt stort genom att länets befolkning blir äldre och vårdbehovet ökar.
-
Försäljning, hotell, restaurang och service
Försäljning, hotell, restaurang och service är det yrkesområde som lockar flest personer som inte har någon yrkesutbildning att söka jobb. Dessa tre yrken svarar för över hälften av de sysselsatta inom området.
-
Tillverkning, drift och underhåll
Arbetet inom området Tillverkning, drift och underhåll är inne i en kraftig utveckling. Det kan idag innebära att man jobbar med allt från att sköta maskiner och övervaka industriella processer till att arbeta med snickeri, svetsning eller elektronik.
-
Pedagogiskt arbete
Lärarbristen har varit hög länge och antalet personer som tar examen från en lärarutbildning är för litet för att minska bristen.
-
Ekonomi, administration, kultur och media
Genom utvecklingen av digitala hjälpmedel har administrativa arbeten minskat kraftigt under de senaste decennierna. Samtidigt har vissa administrativa yrken vuxit för att yrkesmän ska få mer tid att ägna sig åt det de är utbildade till.
-
Bygg och anläggning
Bristen på Bygg- och anläggningsarbetare har varit stor under flera år. Detta gäller främst erfarna och utbildade yrkespersoner på alla utbildningsnivåer.
-
Transport
Transportbransch kallar sig för arbetsmarknadens blodomlopp och är starkt konjunkturkänslig. Främst saknas yrkesutbildade förare. Det räcker inte att ha ett giltigt körkort som yrkesutbildning, man måste också ha ett Yrkeskompetensbevis.
-
Data, teknik och naturvetenskap
Bristen på ingenjörer inom tillverkningssektorn har länge varit stor. Bristen på datatekniker har vuxit under de senaste åren och detta är den grupp som har störst brist på arbetskraft idag.
-
Naturbruk
Ofta brukar man kalla arbete inom Naturbruk för ett arbete i den ”Gröna sektorn”. Det kan handla om arbete med djur, skog eller växtodling. Arbetet utförs oftast med hjälp av maskiner och tekniska hjälpmedel.