Olika sätt att validera sig
Du kan söka arbete eller studier utan att ha betyg. Arbetsgivare och skolor kan anställa eller anta till en utbildning utan betyg. Beroende på vad du har för behov inom validering behöver du vända dig till olika myndigheter.
Vart ska jag vända mig?
Vart du ska vända dig beror på vem du är och vad du har för behov inom validering. Här hittar du en sammanställning som hjälper dig att hitta rätt: Vart ska jag vända mig? - Myndigheten för yrkeshögskolan (myh.se)
-
Branschvalidering
Har du arbetslivserfarenhet men saknar yrkesbevis eller certifikat på dina kunskaper så kan du genomgå en branschvalidering.
-
Validering inom vuxenutbildning
Vi kan ofta betydligt mer än vi har papper på; betyg, intyg och andra utbildningsbevis. Men vi lär oss också nya saker hela livet t.ex. på fritiden, i yrkeslivet, genom utbildning från annat land eller genom andra kurser.
-
Validering inom Yrkeshögskola
Yrkeshögskolan ger utbildningar som svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens och drivs i nära samarbete mellan företag och andra arbetsgivare.
-
Utländsk utbildning
Har du dokumentation från en avslutad utländsk utbildning, gymnasial, eftergymnasial eller akademisk som du vill få bedömd i förhållande till svenska krav kan du ansöka om att få den utländska utbildningen bedömd i förhållande till svensk utbildning.
-
Validering för reglerade yrken, legitimationsyrken
Har du en utländsk utbildning och vill arbeta inom ett reglerat yrke i Sverige behöver du kontakta den berörda myndigheten för att gör an ansökan.
-
Validering inom universitet och högskolor
Har du kunskaper eller kompetenser som du vill använda för att bli behörig till en utbildning kan du ansöka om antagning via reell kompetens.
-
Valideringskartan
Valideringskartan är ett stöd för dig som vill hitta vägar till validering av reell kompetens för studier och arbete.