Livsmedelsstrategi

Gävleborgs handlingsplan för Sveriges Livsmedelsstrategi är framtagen i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, länets kommuner, livsmedelsföretag, branschorganisationer, rådgivare och politiker.

Handlingsplanen beskriver nuläge, behov och vilka insatser som krävs för att öka produktionen och konsumtionen av hållbar mat från Gävleborg.

Handlingsplanens mål och fokusområden

Den regionala handlingsplanen beskriver Sveriges livsmedelsstrategi på länsnivå. Två övergripande mål fastställdes: att öka produktionsvärdet för livsmedel med 50 procent och sysselsättningen inom jordbruk och livsmedelsförädling med 10 procent till år 2030. Dessa mål utgick från nuläget 2013–2017 och knöts till åtgärder inom tre strategiska områden: regler och villkor, konsument och marknad, samt kunskap och innovation.

Nuläge och behov

Livsmedelsproduktionen i Gävleborg har minskat under lång tid och länet är sårbart vid kriser. Samtidigt finns ett växande intresse för lokal mat och hållbar konsumtion. För att fler ska kunna producera och sälja livsmedel från Gävleborg behövs enklare regler, bättre samverkan och större efterfrågan på regional mat både hos konsumenter och i offentlig sektor.

Tre viktiga områden i handlingsplanen:

  • Regler och villkor ska bidra till en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar. Detta genom ändamålsenliga skatter och avgifter, regelförenklingar, administrativa lättnader och andra åtgärder för att stärka konkurrenskraften och lönsamheten.
  • Konsument och marknad ska ha högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna val.
  • Kunskap och innovation är en förutsättning för ökad produktivitet samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

Handlingsplanen och framtiden

Livsmedelsstrategin 2.0 förväntas komma inom kort. Handlingsplanen fungerar som en plattform för strategisk samverkan och konkreta åtgärder. Uppföljningar görs löpande och arbetet har utvecklats över tid. Genom att ta vara på både lokala och regionala styrkor bidrar handlingsplanen till att skapa bättre förutsättningar för hållbar livsmedelsproduktion i Gävleborg.

Samverkan inom livsmedelssektorn

För att stärka livsmedelssektorn samarbetar Region Gävleborg med aktörer från hela livsmedelskedjan – jordbruksföretag, förädlingsföretag, rådgivningsorganisationer, offentlig sektor, finansiärer, branschorganisationer och politiker.

Läs den regionala handlingsplanen (pdf)

Statistik livsmedelskedjan Gävleborg (pdf)

Livsmedels- och beredskapsstatistik Gävleborgs län (PowerBI)

Kontakt