PLATE – forskningscentrum för hållbara måltider

Region Gävleborg är en av flera aktörer i forskningscentret PLATE, som leds av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Centret arbetar för att öka kunskapen om måltidens roll i samhället och utveckla lösningar för hållbarhet, beredskap och konkurrenskraft. Här deltar forskare från SLU, KTH, Beijerinstitutet och andra ledande organisationer. Samarbeten mellan offentlig och privat sektor är också en viktig del av arbetet.

Samverkande parter i PLATE

  • Forskningsutförare: Stockholms universitet (Stockholm Resilience Centre), Kungliga Vetenskapsakademien, Royal Institute of Technology – KTH, Sveriges Lantbruksuniversitet.
  • Offentlig sektor: Bodens kommun, Uppsala kommun, Stockholms stad, Region Gävleborg, Jämtlands län, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen, Eldrimner.
  • Näringsliv: Compass Group, Live Green, Martin & Serveragruppen, MAX Burgers, TV4 AB-Köket.se.
  • Civilsamhälle: WWF, Reformaten, Axfoundation, Stiftelsen Världsnaturfonden.

Region Gävleborg bidrar med kunskap från regional utveckling, offentlig måltidsverksamhet och ett beredskapsperspektiv. Region Gävleborgs tre folkhögskolor kan komma att bli en viktig part där en testarena för forskningen kan prövas i offentlig sektor. Detta stärker regionens arbete med hållbar utveckling och livsmedelsberedskap. Samtidigt bidrar Region Gävleborg till ett nationellt initiativ som är viktigt för framtiden.

Mer om PLATE – Stockholms universitet

Kontakt: